Mario Kart 8 Deluxe: Целосен водич за контроли

 Mario Kart 8 Deluxe: Целосен водич за контроли

Edward Alvarado

Mario Kart 8

Deluxe е една од најважните игри на Nintendo Switch. Се продава во

пакети за конзоли и стои како најпродавана игра на Switch, нема премногу

многу сопственици на хибридната конзола кои немаат Mario Kart 8 Deluxe.

Иако

играта е релативно едноставна во своите контроли, има повеќе поставувања,

опција за користење на сензорите за движење на контролорите и некои напредни

контроли што треба да ги знаете за да станете одличен тркач.

Во овој водич за контроли на Mario Kart, ќе ги разгледаме различните опции на контролорот, како да ги поставите контролите , основните контроли и сите напредни контроли – како што е добивање на совршено зголемување на брзината на почетокот на трката и како да се браните.

Во овој водич, копчињата Лево, Горе,

Десно и долу погледнете ги копчињата на рампата за насочување (се наоѓа на левата

страна на контролорите или десната страна на единечниот Joy-Con контролер) во

начинот на кој ги гледате претставени кога го држите контролорот за трка.

Опции за контролорот на Mario Kart 8 Deluxe

На

Nintendo Switch, вие имајте четири различни опции за контролер кога играте Mario

Kart 8 Deluxe: рачна конзола, двојни Joy-Cons, единечни Joy-Con и

Nintendo Switch Pro контролер.

Претпоставувајќи

дека ја користите двојната опција Joy-Cons во зафатот за полнење, двојнатакутија

речиси неизбежно ќе ви донесе паричка, не ја користете освен ако немате

девет монети и сакате да ја зголемите брзината од десет монети.

Бидејќи не можете

да држите два исти ставки, ако се држите за паричка додека не погодите друга ставка

кутија, ќе го задржите гарантирајте дека ќе добиете ставка што можете да ја користите за

одбрана.

Како да се направи драфт во Mario Kart 8 Deluxe

Drafting е

уште еден начин на кој возачите кои бркаат можат да бидат пред лидерите на трката. Тајмингот на

нацрт бунар може да ве види како фрлате прашка покрај еден или повеќе карти што се пред

вас.

За Драфт во

Mario Kart 8 Deluxe, се што треба да направите е да возите зад друг тркач. По

неколку секунди, ќе видите поток на ветер кој се крева од двете страни, во тој момент

ќе почнете да возите побрзо. Кога ќе го видите погоден момент, извлечете се на страна

и користете го засилувањето на брзината за да ги претекнете.

Ако улогите

се менуваат и може да видите друг тркач како се обидува да помине покрај вас, фрлете

стек наназад или држете ставка во одбрана додека се обидувате да скршнете во нив.

Еве го

го имате: вашиот целосен водич за контроли за Mario Kart 8 Deluxe на Nintendo

Switch.

Joy-Con

контролите се исти како контролите на Nintendo Switch Pro Controller за Mario

Kart 8 Deluxe.

Сите овие

Исто така види: Pokémon Sword and Shield: Како да се развие Budew во бр. 60 Roselia

опции на контролорот можат да да се користи со аналогно управување или со контролите за навалување

. Единечните контроли на Joy-Con ви овозможуваат да уживате во локални трки со четири играчи

преку една конзола.

Откако

одберете вид на контролер што ќе го користите, тогаш можете да погледнете

во поставувањето на контролите.

Поставување контроли на Mario Kart 8 Deluxe

Клучен аспект

на контролите во Mario Kart 8 Deluxe се трите поставки што можете да ги

изберете додека го избирате вашиот лик и го прилагодувате вашиот картинг.

Во која било фаза

додека го избирате товарот, можете да притиснете + или - за да се појават детали за

брзината, забрзувањето, тежината, управувањето, влечењето на вашиот карактер , и три

други опции. Тие три опции се Паметно управување, Контроли за навалување и

Автоматско забрзување.

На сликата

горе, сите три опции се исклучени; еве што прават ако ги вклучите

пред трка.

Паметни контроли за управување

Ако го вклучите

Паметното управување, сликата на силуетата на Марио во картинг лево од

трите опции ќе покажете антена од задниот дел на картингот. Ако ја исклучите опцијата

, таа ќе прикаже симбол без влез каде што била претходно антената.

Паметно

Управувањето енајдобро одговара за почетници и млади играчи на Mario Kart 8 Deluxe, бидејќи

функцијата автоматски го придвижува картингот и го спречува да падне од

патеката. Исто така, ги спречува играчите да можат да користат кратенки.

За повеќе

искусни играчи, оваа опција е многу досадна, но стандардно е вклучена

за сите нови играчи и контролери.

Можете

да го исклучите на екранот за избор на почетни знаци со притискање + или -, или со

притиснување на + за време на трка, а потоа соодветното копче (L или SL) забележано во

горе лево од менито.

Tilt Controls

Nintendo

сака да ги придвижува своите иновации за контрола на движење секогаш кога е во можност, при што Mario

Kart 8 Deluxe не се разликува. Контролите за навалување може да понудат нов предизвик или

да се покажат како досадни ако не знаете дека се вклучени.

Кога

го избирате вашиот лик и картинг за претстојната трка, притиснете + или – за да го видите

менито. За да видите дали контролите за навалување се вклучени, проверете ја средната слика на

долу на скокачката картинг статистика.

Сликата

ќе го прикаже моменталното вчитување на контролорот. Ако имате вклучено аналогно управување,

левиот аналог – или само аналоген – на контролерот ќе биде жолт. Ако

Контролите за навалување се вклучени, ќе се прикажат две жолти стрелки од двете страни на

сликата на контролорот.

Ако сакате

да ги исклучите контролите на навалување за време на трка, одетево менито со притискање на + и

па Y или Left/B ако користите единечна Joy-Con.

Сите

контролори може да го користат поставувањето на контролите за навалување, што ви овозможува да управувате со картингот

со навалување на контролерот. Сè уште треба да ги притиснете сите соодветни

копчиња за да извршите функции како што се фрлање предмети, правење трикови и

забрзување.

Контроли за автоматско забрзување

Опцијата

Автоматско забрзување го прави токму онака како што очекувате: овозможува играта

ефикасно да го држи копче за забрзување за вас.

Ова може

да помогне против грчењето на рацете на малите единечни контроли Joy-Con, но исто така

ја отстранува вашата способност за умерена брзина со олеснување на педалот за гас - вообичаена

тактика што се користи наместо да се крши.

Опцијата

Автоматско забрзување контроли се наоѓа при избирање на вашиот карактер и карт

со притискање на + или – за да се појави преклопот за статистика на картинг.

Од трите

симболи на дното, автоматско забрзување во едниот од десната страна (насликана со

силуета на Марио со стрела пред неговата карта ). Кога оваа опција е

вклучена, стрелката е прикажана со жолто. Кога автоматското забрзување е исклучено,

стрелката ја менува бојата во бледо сива боја.

За да ги промените

контролите за автоматско забрзување додека сте во трка, едноставно притиснете +, погледнете на врвот

десно од менито, а потоа притиснете R или SR - во зависност одтипот на вашиот контролер –

за да ја смените поставката.

Mario Kart 8 Deluxe Basic Controls

Во овој дел,

само ќе работиме преку сите основни контроли, под претпоставка дека

имате исклучено автоматско забрзување, контроли за навалување и паметно управување.

Контрола Dual Joy-Con / Pro контролер Рачни контроли Single Joy-Con
Забрзување A A X / Лево
Управувај Лево

Аналог

Лево

Аналог

Аналоген
Прекин B B A / надолу
Обратно B (држете) B (задржете) A / Надолу

(држете)

Погледни

Зад

X X Y / горе
Хоп R / ZR R / ZR SR
Изведете

трик

R / ZR

(на врвот на рампата или полицата)

R / ZR

(на врвот на рампата или полицата)

SR (на

врвот на рампата или полицата)

Лебдат R / ZR

(држете додека управувате)

R / ZR

(држете додека управувате)

SR (држете

додека управувате)

Користете ставка L / ZL L / ZL SL
Пауза + + + / –

Mario Kart 8 Deluxe Advanced Controls

Иако

поставените контроли на Mario Kart 8 Deluxe се прилично едноставни, има многу

напредни контроли за учење кои можат значително да го подобрат вашето тркање.

Од добивање

засилување на почетокот на трката до одбрана, ова се сите

техники на возење и напредни контроли што треба да ги знаете.

Како да започнете со ракета

Порано

брзиот почеток во Марио Карт значеше дека треба да притиснете

копче за забрзување на секој број прикажан на одбројувањето на трката.

Во Mario

Kart 8 Deluxe, за да добиете засилување на почетокот на трката, едноставно мора да

притиснете и задржете забрзување (A или X/десно) штом ќе видите „2“ прикажано на

одбројувањето. Ако одредите правилно, ќе добиете голем Ракетен старт.

Како да Drift

Со цел

да ја задржите брзината кога управувате околу остри кривини и потенцијално

да добиете турбо засилување, ќе сакате да пуштите Drift.

Додека

возите, со притиснато педалот за гас (A или X/Right), држете R или SR за да

дрифт и свртете ја картингот со левиот аналог.

Потребно е

малку време за совладување, но за да ги олесните работите, можете да изберете

картинг со повисоки оценки за управување и стисок (се гледа со притискање + или – кога е во

екранот за избор на знаци).

Едно

нешто на кое ќе треба да внимавате, сепак, евелосипедите кои се движат навнатре.

Кометата, млазниот велосипед, мастер циклусот, спортскиот велосипед и велосипедот Јоши имаат внатрешно

дрифт, што значи дека контролата на дрифтот е спротивна од другата

карти и велосипеди.

Како да се „дрифт“ на сопирачката

Понекогаш,

особено на трки со голема брзина, дрифтувањето може малку да излезе од контрола. Значи, за

брзо да го преуредите вашиот картинг и да ја намалите брзината на дрифтот, можете да користите Drift

Brake.

За да извршите

Drift Brake, додека лебдите, едноставно допрете го копчето на сопирачката (B или A/Down). Тоа

секако ви помага да ги заобиколите тесните кривини на трките од 200cc.

Како да добиете Drift Turbo Boost додека лебдите

Додека

летате, ќе забележите обоени искри кои летаат од вашите задни тркала. Овие

искри ја покажуваат големината на Mini-Turbo што сте ја наполниле од

должината на вашиот дрифт.

Сините искри

значат дека, кога ќе го ослободите копчето R или SR, ќе добиете засилување на Mini-Turbo.

Жолтите

искри значат дека, кога ќе ги ослободите R или SR, ќе добиете Super Mini-Turbo

засилување.

Виолетовите

Исто така види: Како да ги добиете шифрите на My Hello Kitty Cafe Roblox

искри значат дека, кога ќе ги ослободите R или SR, ќе добиете Ultra Mini-Turbo

засилување.

Колку подолго

го држите дрифтот без да излезете од патеката, да удрите во некој предмет или да бидете

исфрлени од дрифтот на кој било друг начин, толку е поголем зајакнете го вашиот

Mini-Turbo ќе го обезбеди кога ќена крајот отпуштете го копчето за дрифт.

Како да добиете Jump Boost

За да добиете

Jump Boost и да изведете трик во воздух, се што треба да направите е да притиснете R или

SR кога возите до врвот на рампата или надвор од работ.

Ако време

го притиснете копчето точно - на самиот врв на рампата - ќе добиете

поголемо зголемување на брзината. Ако темпирате погрешно и скокнете прерано, може целосно да ја пропуштите

рампата и да испаднете од патеката.

Како да добиете Spin Turbo во Mario Kart 8 Deluxe

Додека возите

околу патеките Mario Kart 8 Deluxe, ќе наидете на зони на антигравитација. Во

овие зони, вашите тркала се свртуваат кон патеката, правејќи го вашиот картинг или велосипед

лебдат.

Во

антигравитационите зони, ќе можете да добиете засилување на Spin Turbo со скокање во

други тркачи.

Како да изведете Вртење на вртење

За брзо

вртење на картингот или велосипедот кога ќе се најдете во мирување, ќе сакате да

изведете Свртување.

Кога вашиот

картинг или велосипед не се движи, држете ги копчињата за забрзување (A или X/десно) и сопирачка (B

или A/Down) на во исто време и потоа управувајте со левиот аналог во

правецот во кој сакате да свртите.

Како да се изврши пресврт

Превртување

функционира на сличен начин како и вртење; сепак, се врши пресврт додека сè уште

возите наоколу. Тоа е техника која може да се користи самово Battle Mode

но е многу корисен во арената со пукање балони.

Кога

возите, истовремено држете ги копчињата за забрзување (A или X/Десно) и сопирачка (B или A/Down)

и потоа управувајте со левиот аналог во насока

која сакате да одите со вашиот пресврт.

Како да држите предмет и да се одбраните

Mario Kart 8

Deluxe е поставен за да им даде предност на тркачите кои го бркаат лидерот, со задниот дел

возач е, толку е поголема нивната шанса да добијат помоќен предмет. Значи, оние

напред може да очекуваат да бидат бомбардирани од предмети.

Единствената

одбрана што ја имаат лидерите на трката против газдата што гонат е силно возење и

држење одредени предмети за одбрана на задниот дел на возилото.

Единечни

Банани, боб-омби, единечни зелени школки и поединечни црвени школки сите може да се држат

зад со притискање и држење на L или SL, држејќи ги на задниот дел од картингот или

велосипедот онолку долго колку што го држите копчето или додека не бидат погодени.

За потоа да го користите

артиклот, се што треба да направите е отпуштете го копчето L или SL – веројатно сакате да го

насочите наназад со повлекување на левиот аналог наназад исто како што

отпуштате ставка. Може да го користите и копчето „Поглед позади“ (X или Y/Up) за да видите

дали вашите противници се приближуваат до вас.

Најголемиот

проблем за оние што се надвор напред е подигање монети. Меѓутоа, кога некој предмет

Edward Alvarado

Едвард Алварадо е искусен ентузијаст за игри и брилијантен ум зад прославениот блог на Outsider Gaming. Со ненаситна страст за видео игрите што опфаќа неколку децении, Едвард го посвети својот живот на истражување на огромниот и постојано развивачки свет на игрите.Откако порасна со контролер во раката, Едвард разви експертско разбирање за различни жанрови на игри, од стрелци преполни со акција до извонредни авантури со играње улоги. Неговото длабоко знаење и експертиза блескаат во неговите добро истражени статии и критики, обезбедувајќи им на читателите вредни увиди и мислења за најновите трендови на игри.Исклучителните вештини за пишување и аналитичкиот пристап на Едвард му овозможуваат да ги пренесе сложените концепти за игри на јасен и концизен начин. Неговите стручно изработени водичи за гејмери ​​станаа суштински придружници за играчите кои сакаат да ги освојат најпредизвикувачките нивоа или да ги откријат тајните на скриените богатства.Како посветен гејмер со непоколеблива посветеност на своите читатели, Едвард се гордее што останува пред кривата. Тој неуморно го пребарува универзумот на игри, држејќи го прстот на пулсот на вестите од индустријата. Outsider Gaming стана доверлив извор за најновите вести за игри, осигурувајќи дека ентузијастите се секогаш во тек со најзначајните изданија, ажурирања и контроверзи.Надвор од неговите дигитални авантури, Едвард ужива да се потопува во себеенергичната гејмерска заедница. Тој активно се занимава со колеги гејмери, поттикнувајќи чувство на другарство и поттикнувајќи живи дискусии. Преку својот блог, Едвард има за цел да ги поврзе гејмерите од сите сфери на животот, создавајќи инклузивен простор за споделување искуства, совети и взаемна љубов кон сите нешта на игрите.Со привлечна комбинација на стручност, страст и непоколеблива посветеност на својот занает, Едвард Алварадо се зацврсти како почитуван глас во индустријата за игри. Без разлика дали сте обичен гејмер кој бара сигурни критики или страствен играч кој бара инсајдерски знаења, Outsider Gaming е вашата крајна дестинација за секакви игри, предводени од остроумниот и талентиран Едвард Алварадо.